Приехте оферта от Британски университет. А сега какво следва? Информация за етапите на кандидатстване за студентски заем, кандидатстване за студентско общежитие, организиране на пътуването, записване в университета

Вчера беше 4 май, крайният срок, в който всички кандидати за бакалавърски програми в  БРИТАНСКИ УНИВЕРСИТЕТИ, подали своите кандидатури до 15 януари 2016 и получили своите оферти до 31 март 2016, следва да са направили “REPLY to your offers” – т.е. да са избрали своя фаворит – т.нар. FIRM CHOICE, а при необходимост да са указали и INSURANCE CHOICE в UCAS Track.

Какво следва да направите в близките месеци, преди  да пътувате до желаната дестинация и да се запишете  в университета.

 1. Ако имате желание и необходимост – да кандидатствате за студентски заем (Student Loan).  Следва да прецените каква сума ви е необходима. Тя може да бъде до пълния размер на таксата за обучение – в повечето случаи £9,000 за учебната 2016/17 година, но не забравяйте, че сумата няма да стигне до вас, а се превежда директно на университета, в който ще учите. Като гражданин на страна-членка на ЕС, всеки български студент има право да кандидатства за такъв заем, администратиран от Student Loan Company (http://www.slc.co.uk), агенция към държавния фонд на Великобритания. За да сте подходящ кандидат е необходимо САМО да сте живели през последните 3 години в Европейския съюз – Вие и вашите родители.  Очаква се да започнете да връщате заема, заедно с лихвите, след като завършите, минат 6 месеца и заплатата ви достигне определено ниво, различно за всяка държава (£21 000/година а за Англия). Изплаща се на месечна база, като ви отдържат 9% от разликата между вашата заплата и определения праг, САМО ако Вашата заплата го надвишава.
  Кандидатстването за този заем става с попълване и изпращане до централата в Darlington, UK на формуляр (на хартия) – за тази година Form EU16N. Mожете да го намерите в PDF вариант на сайта gov.uk. При изпращането му не забравяйте да добавите и заверено копие на личната си карта. Не чакайте последния момент, за да получите одобрение възможно по-скоро. Формално можете да кандидатвате до 9 м. след започване на учебната програма, ако не го направите – губите права. Обикновено трябва да получите първите писма до месец след изпращането на необходимите документи и във всички случаи преди да заминете за чужбина. Ако вместо към Англия, сте се запътили към Шотландия, то до 30 юни трябва да подадете документи. Студентските заеми за Шотландия се администратираи от SAAS (https://www.saas.gov.uk) Кандидатстването е онлайн, а отговор дали сте одобрени трябва да получите до 21 работни дни по нормална поща, но предвид качеството на “Български пощи” този срок реално става доста по-дълъг. Тук отново отпуснатата сума директно се превежда на университета. Разликата е в това, че при успешно завършване, сте освободени от изплащане на заема.
 2. Да кандидатствате за студентско общежитие – повечето университети вече отвориха своите онлайн ситеми за кандидатстване в общежитие. Следва да се има предвид, че за разлика от минали години НЕ СЕ ГАРАНТИРА настаняване в първото ви желание, но все пак с едно своевременно кандидатстване може да имате по-голям шанс да ви предложат поне до 3-тото такова. В последните години, някои университети разиграват на лотария местата за обещежития. Важното е да се кандидатства до ОПРЕДЕЛЕНИЯ от университета СРОК, за да е гаранирано получаването на оферта за настаняване на по-късен етап (като правило, след получаване на безусловна оферта).
  На какво следва да обърнете внимание при избор на настаняване? Основните разлики са в това дали желаете в цената на общежитието ви да се включва хранене (catered или part-catered опция) или сами ще приготвяте храната си (self catered) – предпочитана опция от над 90% от судентите, дали ще делите баня и тоалет с други съквартиранти или ще имате WC и баня в стаята си ( En-Suite), разбира се цена  – доколкото е от съществена важност за вас.  Друг важен момент при избор на настаняване е на какво отстояние от университета се намира сградата на общежитието – пеш ли се стига или с автобус и дали той е университетски или градска линия -т.е. платена. Като правило в общежитията собственост на университетите (On Campus), разходите за ток, вода, отопление, интернет влизат в цената на наема. Вижте какъв депозит (ако има ) ще се изисква при приемане на оферта за настаняване през следващите месеци, защото тогава ще имате САМО няколко дни (понякога и по малко от 24 ч.) за реакция. Обикновено цялата информация, включително карта на кампуса, можете да намерите на сайта на всеки един университет. Вариантът за настаняване в студентско общежитие вместо в самостоятелна частна квартира, не е задължителен, но е за предпочитане особено в началото, тъй като ще ви помогне по-бързо да се адаптирате към новите условия.
 3. След като получите оферта за настаняване, обичайно през месец юли, август  може да планирате и закупите самолетни билети за пътуване до съотвения университет. Помнете, че колкото по-рано закупите самолетния си билет, толкова по-добра ще бъде цената. Препоръчваме линейни(регулярни) полети.
  Напомняме, че нащите партньори от Travellers Ltd. – TUI Partner предоставиха 3 ваучера по EUR 10 всеки за първите 3-ма заявили и закупили самолетни билети това лято (Ваучерите се връчват в офиса на Мис Диамандиева ООД).
  В България оперират не малко нискобюджетни авиокомпании. При резервиране на билета си обърнете внимание на часа на полета, защото вероятността да е много рано сутринта или късно през нощта е голяма, а това би ви затруднило при предвижването ви от летището до кампуса на университета. Друго важно нещо, за което трябва да се осведомите е ограничението за багаж. Обикновено нискобюджетните линии изискват допълнително регистриране на багаж, срещу допълнително заплащане, което увеличава крайната цена на билета.
  Бихте могли да се информирате от сайта на вашия университет дали предвиждат организирано посрещане,къде ще бъде то (Airport), време в което се очаква да пристигнете. Обикновенно се нарича – Welcome Service, Coach Service, Airport Transfer Service, Meet and Greet Service, и т.н.
 4. Обичайно, през месец Август (доста от университетите във Великобритания го практикуват) ще получите писмо с указания по т.нар. Enrolment- записване в университета. Понякога се прави първоначално Онлайн + на живо, в последствие, понякога САМО на живо в университета. Следва внимателно да се запознаете с всички стъпки и да ги изпълните в срок – това ще ви спести доста нерви и притеснения като пристигнете на място в университета.
Print Friendly, PDF & Email